Hoe dien ik een verzoek tot echtscheiding in?

Dit artikel gaat over: hoe dien ik een verzoek tot echtscheiding in?
Heeft u of uw partner besloten om niet meer samen verder te gaan? Dat is erg vervelend. Echter dienen op dat moment wel een aantal zaken geregeld te worden.
Bent u getrouwd? Dan dient in ieder geval een verzoek tot echtscheiding ingediend te worden.

echtscheiding


Verzoek tot echtscheiding

U dient via de rechtbank een verzoekschrift in te dienen. U moet hiervoor een advocaat inschakelen. Dit geldt ook voor een echtscheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.

Samen met uw advocaat gaat u na wat er allemaal geregeld dient te worden. Wilt u samen de echtscheiding aanvragen? Dan is één advocaat voldoende.
U kunt het verzoek samen indienen. U mag er ook voor kiezen om het verzoek alleen in te dienen. Uw partner kan hierna aangeven aan de rechtbank dat hij/zij achter het echtscheidingsverzoek staat.

Bent u het niet met elkaar eens? Dan dient u allebei apart een advocaat in te schakelen. De ene partner dient samen met zijn of haar advocaat het verzoekschrift. De andere partij kan vervolgens door middel van een advocaat een verweerschrift indienen.
Zijn er kinderen in het spel? Dan kunt u een voorziening aanvragen. Dit is een afspraak die gaat over bijvoorbeeld de omgang van de kinderen.


Uitspraak

De rechter doet uitspraak nadat het verzoekschrift en het verweerschrift zijn ingediend. Vanaf dat moment is de echtscheiding definitief. Bij de rechtbank kunt u het afschrift van deze uitspraak opvragen.

Wilt u meer informatie? Kijk dan op de website van Rechtspraak