Hoe stel ik een testament op?

In dit artikel wordt het volgende onderwerp besproken: Hoe stel ik een testament op?

Wat is een testament?

Een testament is een officieel stuk waar u een aantal essentiële zaken vast kunt leggen. Bijvoorbeeld als u een kind wilt onterven. Wellicht heeft u de wens om u iemand juist erfgenaam te maken. Of als u geld wilt geven aan een goed doel. Of u wilt bijvoorbeeld goederen of sieraden aan iemand geven. Al deze zaken kunt u vastleggen in dit schriftelijk stuk.


Hoe stel ik een testament op?

Voor het opstellen van een testament dient u een notaris te raadplegen. Bij de notaris bespreekt u welke zaken u geregeld en vastgelegd wenst te hebben. U kunt daarbij denken aan uw woning, geld en goederen. De notaris legt dit voor u vast in een testament.
Wilt u een testament op laten stellen? Dan dient u minimaal 16 jaar oud te zijn.

In de volgende gevallen is de notaris niet bevoegd om voor u een testament op te stellen:

  • De notaris denkt dat u iets niet goed/volledig begrijpt;
  • De notaris heeft het idee dat u het eigenlijk niet wil.


Executeur
In het testament kunt u vastleggen wie namens u het testament dient uit te voeren. Deze persoon krijgt de rol van executeur. Dit kan een familielid, notaris of een kennis van u zijn. Wilt u de executeur een vergoeding geven? Dan kunt u dit in het testament vast laten leggen.

Bewind
Als u bang bent dat uw erfgenamen niet met de erfenis omgaat zoals u wilt, dan kunt u een bewindvoerder aanstellen. Dit kan bijvoorbeeld als uw erfgenaam nog geen 18 jaar is.

Voogd
Daarnaast heeft u de mogelijkheid om in testament vast te leggen wie voor uw kind(eren) zorgt als u overlijdt.

Kosten
Het laten opstellen van een testament kost tussen de €400 en €800. Dit hangt af van uw situatie. Maar ook van welke notaris u kiest.

Wilt u meer weten over het vastleggen van uw wensen in een testament? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid