Schuldeiser houdt geen rekening met beslagvrije voet

Schuldeiser houdt geen rekening met beslagvrije voet

In dit artikel wordt omschreven wat u kunt doen als er beslag ligt op uw inkomen. En daarbij geen rekening wordt gehouden met de beslagvrije voet.

Beslagvrije voet

Als u schulden heeft kan het voorkomen dat er beslag wordt gelegd op uw inkomen of uitkering. Hierbij dient de beslaglegger rekening te houden met de beslagvrije voet. Dit is het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd. Van dit deel moet u namelijk u vaste lasten betalen.
De basisregel is dat de beslagvrije voet 90% van de voor u geldende bijstandsnorm is. De hoogte van het bedrag kan echter hoger of lager zijn. Dit heeft te maken met verschillende factoren bijvoorbeeld de hoogte van de huur. En uw gezinssamenstelling.
De deurwaarder stelt de hoogte vast aan de hand van de gegevens die bij hen bekend zijn. Zijn er geen gegevens bekend? Dan kan de deurwaarder die bij u opvragen. Geeft u de gegevens niet op? Dan zal de deurwaarder aan de hand van een standaard tabel uw beslagvrije voet vaststellen.

beslagvrije voet vaststellen

Wat kunt u doen om de beslagvrije voet aan de laten passen?

Neem zo snel mogelijk contact op met uw beslaglegger. Overhandig daarbij de gegevens omtrent de hoogte van uw vaste lasten. Het is belangrijk dat u vraagt om een herberekening van de beslagvrije voet. Vergeet daarbij niet om te vermelden om het teveel ingehouden bedrag, terug te laten storten. Denk daarnaast ook aan het berichten van de schuldeisers als u bijvoorbeeld tijdelijk een regeling niet kunt nakomen. Dit kan ervoor zorgen dat een andere schuldeiser geen onnodig hoge kosten maakt.