De WOZ-waarde van sociale huurwoningen is afgelopen jaar harder gestegen dan die van koopwoningen. Als huurder succesvol bezwaar maken tegen die WOZ-waarde kan honderden euro’s per jaar schelen, rekent de Woonbond voor. „Maar weinig huurders weten dat dit kan.”
koopwoning WOZ-waarde
Voor eigenaren van een koopwoning is de WOZ-waarde van hun huis synoniem voor de onroerendezaakbelasting (ozb) die ze ook komend voorjaar weer aan de gemeente moeten betalen. En dan wordt het schrikken als de WOZ-beschikking op de deurmat valt: gemeenten hebben de WOZ-waarde van koophuizen met gemiddeld 16 procent verhoogd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Maar voor huurders bij een woningcorporatie, die de ozb niet zelf betalen en die dus van oudsher minder aandacht aan de WOZ-waarde schenken, is die stijging nog iets groter: 18 procent maar liefst.
OZB
Het gaat om de woningwaarde op 1 januari van dit jaar, die wordt gebruikt om de ozb voor komend jaar te berekenen. De forse stijging is dus wel te verklaren: in 2022 zijn de huizenprijzen voor het tweede jaar op rij fors hoger geworden, voordat ze dit jaar pas op de plaats maakten. Of dat voor huiseigenaren een hogere ozb oplevert, is nu aan de gemeenten: zij kunnen hun belastingtarief zo aanpassen dat het uiteindelijk te betalen bedrag minder hard stijgt dan de woningwaarde.
Huurders betalen die ozb niet zelf, maar zien de WOZ-waarde wel terug in hun huurprijs. En kunnen er als belanghebbende dus ook bezwaar tegen maken, zegt een woordvoerder van de Woonbond. „Maar dat is lang niet bij iedereen bekend. Terwijl je van een verlaging van de WOZ-waarde kunt profiteren, zeker als de corporatie de maximale huur rekent die ze volgens het puntenstelsel mag vragen.”
Voor die groep huurders kan de meevaller enkele honderden euro’s per jaar bedragen. Een woning met een maandhuur van 590 euro kan, als de WOZ-waarde van 180.000 naar 170.000 euro wordt bijgesteld, ineens 570 euro per maand kosten, blijkt uit een berekening van deze site bij de Huurcommissie.
Waarom stijgt de WOZ harder Sociale huurders
Dat de WOZ-waarde van sociale huurwoningen bovengemiddeld hard stijgt, heeft een cocktail aan redenen, leert navraag bij woningcorporatiekoepel Aedes en CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Corporaties zijn altijd druk bezig met het verbeteren van hun woningportefeuille: huizen worden gesloopt, er wordt gebouwd en wat blijft staan wordt verduurzaamd. Bovendien, zegt een woordvoerder van Aedes, zijn sociale huurwoningen vaak kleinere woningen: „De waarde daarvan neemt sneller toe dan die van grote woningen.” Van Mulligen: „En de huizenprijzen zijn de afgelopen jaren het hardst gestegen in stedelijk gebied, daar waar juist relatief veel sociale huurwoningen staan.”